Terapie individuala

Autocunoasterea

Omul este fiinta cea mai complexa de pe pamant, atat de complexa incat uneori cu greu isi poate controla propria viata. Deciziile pe care le ia sunt de multe ori venite din inconstient, din locul in care putini au curajul sa se avante singuri pentru a se autocunoaste si pentru a putea reduce influenta pe care procesul automat/inconstient il are asupra propriei vieti.

Cui se adreseaza terapia individuala

Terapia individuala se adreseaza tuturor celor ce doresc sa aiba o existenta mai buna, sa isi poata intelege emotiile, celor care au incercat sa faca toate astea singuri si nu au reusit. Contrar impresiei pe care unii oameni inca o au, psihologul nu este (doar) medicul care iti ofera pastile sau care te intinde pe o canapea si te asculta cum iti plangi de mila. Nu, psihologul foloseste terapia individuala pentru a purta omul in adancul sau, pentru a-l face sa isi constientizeze problemele si sa le infrunte.

Beneficiile terapiei individuale

 • Incredere in sine sporita
 • Iti vei putea stabili cu exactitate obiectivele si valorile personale
 • Iti vei imbunatati calitatea vietii
 • Iti vei imbunatati stima de sine
 • Te vei cunoaste mai bine si iti vei depasi propriile limitari
 • Iti vei imbunatati perceptia despre viata
 • Vei invata modalitati de a face fata situatiilor dificile

Preia controlul

Se recomanda terapia individuala in cazul cand anumite reactii comportamentale sau emotionale nu mai pot fi controlate, cand anxietatea, deprimarea, furia sau teama ajung sa stapaneasca mintea umana si sa influenteze in rau viata pacientului. Cele mai multe probleme apar la persoanele care provin din familii dezorganizate, caci lipsa armoniei in casa poate transforma un copil suparat/speriat intr-un adult inchis in sine, care nu se pricepe, nu poate sau nu vrea sa gestioneze relatiile cu cei din jur.

Identifica problemele

Chiar si fara sa fi avut o copilarie nefericita, se intampla uneori ca adultul sa treaca prin situatii neplacute sau sa dezvolte relatii disfunctionale cu partenera/partenerul, familia sau prietenii foarte apropiati, ajungand la certuri frecvente, la resentimente sau chiar la agresivitate verbala si/sau fizica. Apeland la terapie individuala, orice persoana va stabili, cu ajutorul psihologului, care sunt problemele cu care se confrunta, ce anume a declansat aceste probleme si ce anume trebuie facut pentru a le rezolva.

Decizia de a apela la terapie individuala

In general oamenii decid sa faca terapie individuala atunci cand simt ca sunt deprimati, cand au stari de anxietate care ii impiedica sa duca o viata normala, cand doresc sa schimbe in bine relatiile cu partenerul/partenera de cuplu, cu familia, cu prietenii, cand considera ca au o problema in viata sexuala, cand doresc sa renunte la fumat, alcool sau la dependenta de anumite substante, ba chiar si cand planuiesc sa dea randament mai bun la serviciu.

Cand se recomanda terapia individuala?

Se recomanda a se face terapie individuala in cazul persoanelor care au suferit o trauma ce le-a destabilizat viata, si aici as aminti abuzurile de orice fel, pierderea unei persoane dragi, o boala foarte grava, dar si persoanelor care sunt afectate de sentimente de inferioritate. Toate acestea pot duce la pierderea curajului, a increderii in sine, facand ca readaptarea la viata familiala si/sau sociala sa fie mult ingreunata. Pot face terapie individuala si persoanele care, la sfatul psihologului (se poate intampla ca terapia de cuplu sa necesite uneori si sedinte de terapie individuala) sau din proprie initiativa doresc sa isi imbunatateasca atat relatia cu partenerul/partenera, cat si calitatea vietii de zi cu zi.

In ce situatii ne poate ajuta terapia individuala?

 • Traume din copilarie
 • Depresie sau anxietate
 • Probleme de identitate
 • Preocupari legate de realtii intime
 • Abuz
 • Dependente
 • Probleme de alimentatie
 • Orice alte posibile "crize" ale vietii

 

Rolul psihologului este de a analiza cauzele care au generat problemele si mai apoi de a actiona asupra lor cu calm si pricepere, rand pe rand, pana la deplina lor rezolvare.

Comentarii:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *