Consiliere psihologica

Cui se adreseaza consilierea psihologica

Consilierea psihologica se adreseaza persoanelor care doresc sa isi imbunatateasca viata, sa se autocunoasca si sa treaca la nivelul urmator in ceea ce priveste dezvoltarea personala. Este important de stiut ca oamenii care apeleaza la consiliere psihologica nu sunt bolnavi, ci inteleg bine care este rolul si rostul psihologului. Cu ajutorul lui vor sa schimbe ceva, sa devina mai buni, sa aiba noi oportunitati si sa poate trece mai usor peste greutati. Consilierea psihologica este utila celor care au diverse probleme emotionale, cognitive sau de comportament, dar si celor care doresc sa previna aparitia unor astfel de probleme. In general, consilierea psihologica se adreseaza persoanelor care simt ca viata lor nu este cum ar trebui, ca se afla intr-o situatie de criza, ca nu isi mai gasesc echilibrul, ca nu stiu cum sa isi rezolve anumite probleme, sa gaseasca solutii pentru dificultati in legatura cu casa, familia sau jobul.

Beneficiile consilierii psihologice

  • Dezvoltarea de competente si strategii de rezolvare a conflictelor
  • Regasirea echilibrului emotional interor
  • Imbunatatirea comunicarii cu societate
  • Autocunoastere
  • Veti invata sa va adaptati la diverse situatii de viata
terapie de familie

Relatia pacient psiholog

Consilierul psihologic este persoana specializata in anumite domenii pentru a putea interveni atunci cand oamenii solicita ajutor. Relatia dintre persoana care apeleaza si consilierul psihologic care acorda ajutor trebuie sa fie una proactiva, benefica solicitantului, fie ca este vorba despre consiliere psihologica in domeniul politic, financiar, familial, parental, educational, de imagine, pastoral, imobiliar, juridic etc. Indiferent de domeniul pentru care se solicita consiliere psihologica, rezultalele nu vor intarzia sa apara, iar schimbarile vor fi vizibile imediat, caci acest tip de consiliere are o durata limitata, spre deosebire de psihoterapie, care se poate intinde chiar si pe ani. Ideea de consiliere psihologica inseamna de fapt ca solicitantul sa fie ajutat sa se ajute, sa isi descopere punctele slabe, sa isi clarifice nelamuririle, sa isi destainui cuiva gandurile si sentimentele ori sa beneficieze de informatii, idei si sfaturi de la un specialist.

Cand apelam la consilere psihologica

La consiliere psihologica apeleaza persoane care se simt singure si neintelese, care au dificultati in a gestiona conflicte personale, colegiale, familiale. Sunt recomandate sedinte de consiliere psihologica celor care au diverse greutati in a se adapta la viata scolara, profesionala, relationala sau sociala, dar si celor ce doresc sa isi dezvolte si utilizeze la maxim resursele si potentialul de care dispun. Remiterea unor probleme de natura cognitiva, emotionala sau de comportament poate fi realizata tot prin intermediul sedintelor de consiliere psihologica, lucru care va conduce, indiscutabil, spre confort psihologic, spre starea de bine mult cautata de om. Persoanele care apeleaza la consiliere psihologica, ajungand astfel sa isi examineze, descopere si vindece rani sufletesti sau doar sa gaseasca raspunsuri la unele intrebari, devin invariabil mai stapane pe sine, pe evenimente, pe situatii, pe viata in general. Isi pot influenta in acest fel destinul, facand ca zbaterile de altadata sa devina doar o amintire.
Solicitand consiliere psihologica, vor invata sa se cunoasca mai bine si vor fi capabili sa foloseasca mai eficient informatiile si resursele de care dispun, fie ca este vorba despre copii care au probleme in a se adapta la viata scolara, de adolescenti care nu se pot integra in grupuri, de parinti care nu pot comunica eficientcu proprii copii, de adulti care traverseaza perioade dificile (un divort, moartea unei persoane dragi, presiuni sociale sau profesionale...), oameni care nu au incredere in fortele proprii sau care considera ca un specialist ii poate indruma spre autocunoastere si autoevaluare.