Cat costa o sedinta la psiholog?

Cat costa o sedinta la psiholog? Care este pretul pentru o sedinta de consultatie psihologica? Ce pret trebuie sa platesc pentru a afla de la un psiholog cum imi pot rezolva problemele? Care este costul unei sedinte de psihoterapie? Pot merge gratuit la psiholog? Sedinta la psiholog este ieftina sau scumpa? Cum imi dau seama daca sedinta la psiholog mi-a fost de folos? Iata cateva dintre intrebarile, absolut legitime, pe care si le pun oamenii atunci cand incep sa se intereseze in legatura cu un cabinet psihologic. Raspunsul este ca, nu exista un pret fix.
Citeste mai mult

Educatia si distractia merg mana in mana

Povestea unei mame:

„Microbul“ s-a insinuat tiptil, pe nesimtite. A fost nevoie de cateva situatii in care nu am fost atenta si – gata – a lovit! Sa va spun cum a fost ca sa stiti sa va feriti: prima data au fost mesele. Copilul nu voia sa manance, eu nu stiam cum sa-l conving fara sa-l fortez, fara sa-i induc o aversiune fata de hrana, asa ca i-am oferit telefonul. Avea 3 ani si brocoli la pranz. Haute cuisine, in toata regula.
Citeste mai mult

Trateaza anxietatea prin terapie

Ce reprezinta si cum se manifesta anixietatea? Anxietatea se caracterizeaza printr-o permanenta stare de neliniste, de nesiguranta, de asteptare incordata, o emotie care da impresia ca urmeaza sa se intample ceva rau, lipsa de incredere in propria persoana, iritabilitate, insotite de palpitatii, tremur, jena in respiratie (respiratia poate deveni foarte accelerata sau poate fi ingreunata), batai neregulate ale inimii, transpiratie excesiva, musculatura incordata anormal, senzatia de stomac strans. Tulburarile de anxietate reprezinta una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate mentala intalnite pe intreg globul. Nu trebuie totusi sa confundam anxietatea normala fiecarui om cu anxietatea patologica, caracterizata prin tulburari de panica, diverse fobii, nevroza obsesiv-compulsiva, anxietate generalizata.

Citește mai mult

Depresia postpartum (postnatala)

Depresia postpartum este o forma de depresie cauzata de schimbarile hormonale bruste prin care trece organismul pe perioada sarcinii, si care apare deseori la mamici in primele luni de dupa nastere. Exista cativa factori de risc care pot contribui la aparitia depresiei postpartum: diverse complicatii aparute in timpul nasterii (orice nastere traumatizanta), depresie a mamei inca de dinainte de nastere sau cazuri de depresie in familie, neintelegeri cu partenerul de cuplu, situatie materiala precara, care nu ofera siguranta mamei.
Citeste mai mult

Dependenta de calculator

Ce este si cum se manifesta dependenta de calculator

Calculatoarele si internetul au schimbat viata omului, i-au usurat munca, dar au adus cu sine si o multime de neplaceri, dintre care una este chiar dependenta de calculator. Probabil psihologii vor spune, peste ani, ca dependenta de calculator a fost boala secolului 21. Dependenta de calculator este caracterizata prin utilizarea excesiva sau chiar compulsiva a calculatorului, chiar si atunci cand apar o multitudine de consecinte negative in viata utilizatorului devenit dependent (deteriorarea relatiilor cu partenerul de cuplu, cu parintii/copiii, cu familia, un randament scazut la scoala sau la locul de munca, oboseala cronica, insomnii, stari de furie, anxietate, depresie, stima de sine scazuta, izolare si boli cronice. Dependenta de calculator reprezinta o patologie aparuta ca rezultat al evolutiei tehnologice si a schimbarilor ce au inceput sa aiba loc in viata omului odata cu aparitia calculatoarelor. In intreaga lume apar permanent noi utilizatori de calculator.
CIteste mai mult

Codul deontologic al psihologului

CODUL DEONTOLOGIC AL PROFESIEI DE PSIHOLOG CU DREPT DE LIBERA PRACTICA

Codul deontologic este prezentat ca o sinteza de principii si standarde etice de exercitare a profesiei de psiholog cu drept de libera practica, care instituie regulile de conduita ale psihologului cu drept de libera practica, denumit in continuare psiholog. Codul ofera o baza consensuala pentru mentinerea unei atitudini colective impotriva comportamentelor ce incalca principiile eticii profesionale. Pe langa valoarea sa normativa, codul deontologic are rolul de a orienta si regla acele activitati ale psihologilor in care acestia se angajeaza ca psihologi, nu si pe cele din viata privata a acestora. Comportamentul din viata privata a psihologului poate fi luat in discutie numai daca este de o asemenea natura incat aduce prejudicii profesiei de psiholog sau ridica serioase indoieli privind capacitatea acestuia de a-si asuma si indeplini responsabilitatile sale profesionale ca psiholog.

Citeste mai mult

Prima sedinta la psiholog. La ce sa ma astept?

Ai luat decizia sa apelezi la ajutorul unui psihiolog pentru prima data. Oricare ar fi motivele pentru care cauti ajutor specializat, iti va fi mult mai usor, te vei simti mai in largul tau si astfel vei obtine rezultate mai bune daca vei stii la ce sa te astepti de la prima sedinta la psiholog.

La prima sedinta, pshihologul iti va adresa cateva intrebari despre tine si despre viata ta. Aceste informatii vor fi de ajutor terapeutului sa-si faca o impresie clara despre situatia ta.

Citește mai mult