Psiholog si terapie pentru copii

Nu lasati problemele sa se amplifice

Este necesar ca aceste probleme sa fie descoperite cat mai devreme si sa fie imediat luate masurile specifice, apeland la un psiholog pentru copii care sa ofere terapie pentru copii, inainte ca micile probleme sa se transforme in tulburari de personalitate care ajung sa afecteze atat viata si dezvoltarea copilului, cat si relatiile sale cu familia sau cu cei din jur.

Sa ne intelegem copii

Cercetatorii au dovedit in mod stiintific faptul ca bazele personalitatii si ale comportamentului uman sunt puse inca din perioada copilariei, iar acest lucru ar trebui sa fie inteles de fiecare parinte in parte pentru ca numai asa copilul va avea parte de cea mai mare atentie si va putea sa se dezvolte armonios . Numai urmarind cu atentie comportamentul copilului, vor putea fi imediat observate primele semne ale unor probleme cu care cei mici s-ar putea confrunta.

Beneficiile terapiei pentru copii

  • Cresterea incdederii in sine
  • Dezvoltarea unei personalitati potrivite
  • Intelegere a sentimentelor si emotiilor specifice varstei
  • Imbunatatirea performantelor scolare
psihologul in terapia pentru copii

Cum pot fi ajutati copii prin terapie

Terapia pentru copii ii va ajuta pe cei mici sa inteleaga problemele cu care se confrunta, sa se dezvolte armonios din punct de vedere emotional, sa poata stabili relatii cat mai bune cu persoanele apropiate. Vor invata sa aplice in viata de zi cu zi cele invatate prin intermediul psihologului de copii, chiar si mult timp dupa ce vor fi terminat sedintele de terapie, eliminand astfel riscul de a avea mai tarziu probleme grave de identitate.

Sustinerea parintilor

Desigur, nimic din toate acestea nu este posibil fara sustinerea neconditionata a parintilor, caci ei sunt persoanele care ii pot da copilului incredere, ei sunt cei care pot descoperi primele semne ale unor eventuale probleme, ei sunt cei care vor forma deprinderile mai bune sau mai rele ale copilului. Dupa cum toata lumea stie, obiceiurile insusite in copilarie sunt cele mai greu de schimbat, motiv pentru care parintii sunt sfatuiti sa pastreze legatura cu psihologul copilului si sa ceara informatii ori de cate ori intampina probleme si nu gasesc rezolvare.

Plan de terapie personalizat in functie de copil

Terapia pentru copii va avea intotdeauna un plan personalizat, caci fiecare copil, ca si in cazul adultilor, este o fiinta unica. Psihologul de copii va tine intotdeauna cont de problemele aparute in viata copilului si va cauta cele mai bune solutii de rezolvare a lor, in functie de factorii declansatori, dar si de personalitatea micului. Terapia pentru copii presupune in primul rand intelegerea deplina a faptului ca problemele emotionale ale copiilor difera de problemele emotionale ale adultilor, dar si a faptului ca multi adulti au probleme comportamentale din cauza unor traume suferite in copilarie.

Rolul psihologului in terapia pentru copii

Rolul psihologului de copii este de a descoperi ce anume a declansat problemele si de a stabili impreuna cu parintii cea mai buna strategie de solutionare a acestora. In cadrul sedintelor de terapie, copiii vor fi indrumati pas cu pas pe drumul cunoasterii de sine, vor fi invatati sa sesizeze legaturile dintre ganduri, emotii, senzatii si comportamente.
Cu ajutorul nemijlocit al psihologului, copiii vor intelege cum, cand si de ce un anumit comportament a generat o anumita problema, putand astfel sa traverseze mai usor dificultatile cu care se confrunta. Desigur, nimic nu poate fi schimbat daca in afara sedintelor de terapie pentru copii (ca si in cazul adultilor, dealtfel) nu exista o continuitate a acestor lectii. Din acest motiv multi psihologi aleg sa dea copiilor teme pentru acasa, ca insusirea notiunilor si a invataturilor sa fie deplina. Parintii au si ei un rol foarte important in terapia pentru copii. Este necesar ca psihologul copilului sa discute cu ei la finalul fiecarei sedinte, sa ii puna la curent cu felul in care evolueaza copilul, ba chiar sa le ofere sfaturi privitoare la comportamentul viitor fata de copil, comportament care sa fie in deplin acord cu ceea ce copilul invata in cadrul sedintelor de terapie.

.

Terapia poate ajuta copii in diferite situatii

  • Diverse temeri si fobii specifice varstei
  • Probleme si performante scolare scazute
  • Timiditate excesiva
  • Agresivitate excesiva
  • Hiperactivitate/hipoactivitate
  • Situatii stresante legate de situatia familiala
  • Comunicare deficienta

 

Specialistii insista asupra ideii de a solicita ajutorul unui psiholog pentru copii inca de la primele semnele ale unui comportament deviat sau ale unor probleme cu care copilul se confrunta, mai ales cand este vorba despre copii abuzati, copii ai caror parinti au trecut printr-un divort, cand in familie a avut loc un deces care ar fi putut afecta copilul. Datorita acestor sedinte de terapie pentru copii, si parintii vor invata ca orice copil are nevoie sa inteleaga ce este responsabilitatea, are nevoie de putina libertate pentru a lua decizii si pentru a raspunde de propriile actiuni.

Comentarii:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *