Dependenta de calculator

Ce este si cum se manifesta dependenta de calculator

Calculatoarele si internetul au schimbat viata omului, i-au usurat munca, dar au adus cu sine si o multime de neplaceri, dintre care una este chiar dependenta de calculator. Probabil psihologii vor spune, peste ani, ca dependenta de calculator a fost boala secolului 21. Dependenta de calculator este caracterizata prin utilizarea excesiva sau chiar compulsiva a calculatorului, chiar si atunci cand apar o multitudine de consecinte negative in viata utilizatorului devenit dependent (deteriorarea relatiilor cu partenerul de cuplu, cu parintii/copiii, cu familia, un randament scazut la scoala sau la locul de munca, oboseala cronica, insomnii, stari de furie, anxietate, depresie, stima de sine scazuta, izolare si boli cronice. Dependenta de calculator reprezinta o patologie aparuta ca rezultat al evolutiei tehnologice si a schimbarilor ce au inceput sa aiba loc in viata omului odata cu aparitia calculatoarelor. In intreaga lume apar permanent noi utilizatori de calculator.

Unii sunt nevoiti sa petreaca multe ore in fata acestuia din cauza profesiei, altii o fac din pura placere, fara sa ia in seama efectele negative pe care le-ar putea avea pe termen lung un asemenea comportament. Tot mai multe persoane devin dependente de calculator, se izoleaza de viata reala, de familie, de prieteni, de legaturile sociale pe care le aveau. O persoana care renunta la activitatile ce ii faceau altadata placere, care considera ca efortul fizic este inutil, poate renunta usor la prieteni, care ignora faptul ca trebuie sa manance sau sa se spele, care este dezinteresat fata de propria sanatate, care isi neglijeaza indatoririle, familia sau locul de munca, si toate astea  pentru a ramane in fata calculatorului, poate fi considerat dependent de calculator.

Copiii si adolescentii sunt cei mai vulnerabili in fata dependentei de calculator

dependenta calculatorDependenta de calculator poate sa apara la varste foarte fragede si poate fi usor recunoscuta: copilul prefera sa ramana in casa, in loc sa iasa la intalniri cu prietenii, petrece tot mai putin timp cu familia, alege sa sara peste mese pentru a avea mai mult timp sa se joace la calculator,  nu se mai poate concentra la lectii, adoarme cu mare greutate si are un somn agitat.
Efectele dependentei de calculator pot merge pana la depresie, anxietate, tulburari de comportament (amintim in primul rand agresivitatea fata de colegi, profesori, familie), incapacitatea de a se adapta si de a socializa, dureri de cap, probleme de vedere, tulburari alimentare, ameteli, obezitate, probleme ale coloanei vertebrale, ale muschilor, ale articulatiilor si ale oaselor, cosmaruri, crize de epilepsie (epilepsia fotosenzitiva este cauzata de imaginile luminoase foarte rapide care trec prin fata ochilor). Persoanele dependente de calculator se simt tot timpul nelinistite, se simt nesigure, nerabdatoare, iritabile, intr-o permanenta stare de agitatie. In cazul in care copilul tau manifesta astfel de simptome, cateva sedinte de terapie pentru copii, vor putea rezolva probmlema inca din faza incipenta.

Exista tratament pentru dependenta de calculator?

Inca de la primele semne ale aparitiei dependentei de calculator, persoanele in cauza trebuie sa apeleze la ajutorul specializat al unui psiholog. Acesta va determina cauzele ce au dus la aparitia acestei dependente si, impreuna cu pacientul si familia acestuia, sa caute si sa ofere cele mai bune solutii pentru rezolvarea problemei.

 

5 Comments

  • Anghel Cosmin

    Sunt mama unui baiat de 18 ani-clasa XI -dependent de jocuri on -line.Citind diverse articole legate de aceasta dependenta ,incep sa cred ca acest comportament ar putea fi datorat influentei discutiilor in contradictoriu cu sotul ( tonul fiind destul de ridicat )la care fiul meu a participat (compartimentarea casei ,incapatanarea sotului ,etc)indirect .
    Petrece cel putin 4 ore la calculator in conditiile in care spune ca si-a facut temele,a invatat.Fiind adolescent am renuntat la verificarea temelor multumindu-ma doar cu intrebatul dar uneori am observat ca notele sunt mici ,a inceput sa nu-mi spuna cand obtine rezultate proaste.E un copil inteligent,cuminte,nu bea ,nu fumeaza ,nu am avut alte probleme cu el ,dar din cauza acestei dependente ,de la un copil cu media generala 9,5 in clasele I-viii a ajuns acum la media 7,8.Ma sperie cand incepe sa vorbeasca urat ,sa ridice tonul atunci cand joaca on-line.De asemeni este mai nervos si agresiv uneori cand joaca multe ore .Am discutat despre aceste stari dar nu crede ca jocurile creaza aceste situatii .Poate n-am discutat prea mult ,poate n-am perseverat cand am incercat sa-i restrictionez durata jocului pe calculator.Mentionez ca nu are prieteni cu care sa si petreaca timpul liber si datorita faptului ca locuim la marginea orasului (avem masina-el nu are carnet si nici nu vreau prea curand)iar deplasarea lui la ore tarzii ,la intoarcerea acasa ,ar presupune mersul pe jos cam o jumatate de ora .I-am spus ca daca imi demonstreaza ca are limita cand joaca nu l mai cicalesc .O perioada joaca mai putin apoi pierde iar o gramada de timp jucandu-se .Isi face singur curat in camera ,e ordonat ,certurile cu sotul s-au rarit.Cand tip la el si-l cert parca se trezeste un timp apoi o luam de la capat .Uneori imi pierd rabdarea.Sotul nu crede ca certurile noastre il pot influenta in directia asta.Imi doresc din tot sufletul sa rezolv aceasta problema pentru ca peste putin timp o sa plece de langa mine (sper la facultate )si singur fiind va prefera sa joace pe calculator si sa nu-i pese de facultate.

  • Camelia Dracsineanu

    Avand in vedere cele relatate de dumneavoastra, exista mai multe perspective de abordare a situatie. Problema baiatului dumneavoastra il afecteaza atat pe el, pe dumneavoastra cat si pe sotul dumneavoastra. Practic intreaga familie. De aceea este foarte importat sa existe un efort sustinut la nivelul intregii familii, astfel incat baiatul sa-si constientizeze posibila dependenta. Climatul familial joaca un rol crucial in viata adolescentului si ca atare va recomand cateva sedinte de terapie. Ma puteti suna la numarul de telefon afisat pentru a programa o prima sedinta.

    Doresc sa va multumesc, pentru interesul acordat si increderea de a discuta despre problema dumneavoastra.

    Mult succes,
    Psiholog Camelia Dracsineanu

  • Studio Galati

    Cunosc astfel de cazuri, e trist ca s-a ajuns la dependenta, asta fiind partea nociva a avansului tehnologic, fulminant.

  • Raluca Sava

    Buna dimineata,
    Sotul meu in varsta de 30 de ani, are dependenta jocurilor de noroc, Mai exact aparate (pacanele), suntem impreuna de 5 ani, nu a fost atat de grav la inceput, dar in Ultimi 3 ani totul a devenit zilnic si asta a adus implicit alte probleme, stare de nervozitate, minciuni si implicare unor oameni destul de peruculosi. Situatia am abordat.o in diferite moduri, autoritar, pasnic chiar si platindui datoriile. Imi puteti da UN stat?

  • Sergiu

    Cel mai bun mod pentru a trece peste aceasta dependenta este sa gasesti in viata de zi cu zi activitati mai interesante care sa te tine ocupat si nici nu te vei mai gandi la calculator

  • Comentarii:

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *