Ce este terapia de cuplu?
Terapia de cuplu este un tip de psihoterapie ce ajuta cuplurile de toate tipurile sa-si recunoasca si sa-si rezolve conflictele in vederea imbunatarii relatiei. Prin terapie de cuplu puteti lua decizii bine gandite cu privire la reconstructia relatiei voastre sau de a merge pe cai separate. Unele cupluri apeleaza la psihoterapie si terapie de cuplu pentru a-si consolida legaturile si pentru a obtine o intelegere reciproca mai buna. Acest tip de terapie ajuta deasemenea si cuplurile care doresc sa se casatoreasca, sa ajunga la o intelegere mai profunda si sa elimine diferentele de dinainte de casatorie. In terapia de cuplu, relatia este punctul central, desi fiecare partener se asteapta sa se concentreze asupra imbunatatirii constiintei de sine.
Implicarea ambilor parteneri
Daca in cuplu comunicarea este defectuoasa, de cele mai multe ori partenerii ajung sa aiba mai multe insatisfactii decat bucurii, iar acest lucru se rasfrange asupra relatiei, destabilizand-o. Dorindu-si sa imbunatateasca relatia de cuplu sau macar sa rupa in bune conditii legatura care i-a unit o vreme, tot mai multi oameni apeleaza la terapie de cuplu. Trebuie mentionat inca de la inceput ca la sedintele de psihoterapie si terapie de cuplu este necesar sa participe ambii parteneri ai cuplului, chiar si atunci cand fiecare dintre ei isi doreste altceva sau are asteptari diferite de la terapia de cuplu. Este de preferat ca sedintele de terapie de cuplu sa inceapa la primele semne ale destabilizarii relatiei, inainte ca partenerii sa acumuleze resentimente unul fata de celalalt.
Beneficiile terapiei de cuplu
Terapia de cuplu aduce de obicei cupluri sau parteneri impreuna, pentru sesiuni comune de terapie. In lucru cu un terapeut va veti insusi abilitati de a va consolida relatia:
- Comunicare deschisa in cuplu
- Rezolvarea impreuna a problemelor care se ivesc
- Discutarea diferentelor de opinie intr-un mod rational
- Analizarea partilor bune si mai putin bune ale relatiei in vederea indentificarii si intelegerii sursei conflictelor

Cand apelam la terapie de cuplu?
In general, oamenii aleg sa mearga la terapie de cuplu pentru a rezolva problemele aparute in relatie, indiferent daca este vorba despre nevoia ca ambii parteneri sa isi gaseasca in cuplu fericirea, sa gestioneze cum se poate mai bine diferenta de opinii in legatura cu cresterea copiilor, sa descopere si sa remedieze problemele de natura sexuala sau chiar sa reuseasca a se desparti pe cale amiabila, daca nu mai exista sanse de impacare. Se recomanda terapie de cuplu atunci cand, din cauza unor insatisfactii repetate sau pe fondul unor tensiuni acumulate in timp, unul dintre parteneri (sau ambii) provoaca in mod constant certuri mai mult sau mai putin justificate, cand aduce permanent invinuiri (fondate sau nu) partenerului, cand se ajunge la agresivitate verbala sau fizica.
Probleme diverse in cuplu
Terapia de cuplu poate fi de ajutor atunci cand exista insatisfactii in viata sexuala, cand partenerii nu comunica suficient in legatura cu dorintele si asteptarile pe care le au de la celalalt, cand viata sexuala a cuplului este deficienta din motive fizice sau psihice. Gelozia dusa la extrem (nevoia de a verifica permanent partenerul, neincredere aproape totala in partener) este si ea o cauza des intalnita a problemelor ce apar intr-un cuplu si trebuie neaparat ca partenerii sa apeleze la terapie pentru a putea intelege unde se termina comportamentul justificat si unde incepe zona patologica a geloziei. Infidelitatea reprezinta si ea o problema in relatia dintre doi oameni, motiv pentru care se recomanda terapie de cuplu atunci cand aceasta apare.
Constientizarea problemelor
Fiind vorba despre doua persoane distincte, intr-un cuplu pot aparea oricand conflicte legate de diferentele de opinii, de nevoia mai mult sau mai putin presanta de "independenta" sau de nesiguranta unuia dintre parteneri. Nerezolvate la momentul potrivit, aceste conflicte pot duce chiar la despartiri si impacari repetate din timp in timp. Cand partenerii de cuplu simt ca au nevoie permanenta de un judecator care sa le dea dreptate in legatura cu fiecare decizie ce trebuie luata, e semn ca relatia este destabilizata. Pentru a rezolva astfel de conflicte si pentru a readuce relatia la stadiul initial, este nevoie ca ambii parteneri sa constientizeze problemele si sa apeleze la sedinte de terapie de cuplu.
Rolul psihologului in terapie de cuplu
In ce situatii ne ajuta terapia de cuplu
- Dorim sa imbunatatim o relatie tulbure
- Probleme de comunicare in cuplu
- Dificultati sexuale
- Conflicte legate de cresterea copiilor
- Probleme financiare care afecteaza stabilitatea cuplului
- Abuz de substante
- Infidelitate
- Abuz domestic
1 Comment
Buna ziua,
Care este pretul unei sedinte in cazul terapiei de cuplu?
Comentarii: