Terapie de familie

Ce este familia

Familia este sistemul social de baza, care pastreaza uniti sotii (casatoriti legal sau formand un concubinaj) si copiii necasatoriti ai acestora (descendentii). In cadrul familiei fiecare individ evolueaza, invata de la ceilalti membri, contribuie la bunastarea materiala, fizica si psihica a intregului sistem. Sunt totusi situatii in care familia are nevoie de ajutor extern pentru a reveni la normal dupa anumite conflicte sau probleme si aici intervine terapeutul de familie, oferind terapie de familie intregului sistem familial. 

Cand apelam la terapie de familie

Este indicat sa apelam la terapie de familie atunci cand intervin anumite situatii conflictuale de criza ce pot fi aplanate numai prin interventia unui specialist in terapie de familie, cu o pregatire temeinica si cunostinte aprofundate in domeniu. Se mai recomanda terapia de familie atunci cand intre membrii unei familii exista diverse tensiuni acumulate in timp, de cele mai multe ori din cauza unei comunicari defectuoase, dar si cand apar probleme legate de lupta de putere si dominatie, de disciplina, de autoritate sau cand organizarea familiala lasa de dorit. 

Beneficiile terapiei de familie

 • Consoliderea intelegerii reciproce si sprijin emotional intre membrii familiei
 • Dezvoltarea de competente si strategii de rezolvare a conflictelor
 • Veti putea face fata provocarilor vieti de familie
 • Armonizarea comunicarii cu fiecare membru ale familiei
 • Veti putea intelege si ajuta un copil sau un adolescent cu probleme
 • Veti invata sa va adaptati la diverse situatii in familie
terapie de familie

Colaborarea in procesul de terapie

Doar atunci cand toti membrii familiei colaboreaza cu psihoterapeutul si isi doresc cu adevarat sa contribuie la schimbarea in bine a relatiilor dintre ei, atat in cadrul sedintelor, cat si in restul timpului, terapia de familie va avea succes. In acest scop, terapia de familie se adreseaza celor care inteleg necesitatea pastrarii unor relatii echilibrate intre membrii familiei. Prin sedintele de terapie de familie se urmareste imbunatatirea relatiilor dintre toti membri unei familii. Psihologul incearca sa ii ajute pe fiecare dintre ei sa inteleaga ce inseamna de fapt familia, care ai este rolul in familie si cum se pot rezolva in mod concret problemele care pot aparea.

Cum apar situatiile conflictuale

Cele mai multe situatii conflictuale in cadrul familiei apar atunci cand intervine violenta, cand familia este bulversata de decesul unui membru al sau, cand sotii ajung la un proces de divort sau  cand membrii familiei nu se pot pune de acord in privinta anumitor decizii, in principiu din cauza lipsei de comunicare. In toate aceste situatii, dar si in multe altele, cand legaturile din familie par sa se slabeasca, este nevoie de interventia unui psiholog care sa medieze conflictul si sa restabileasca echilibrul.

Rolul psihologului in terapia de familie

Psihologul care se implica in procesul de terapie de familie incearca sa descopere care sunt cauzele conflictelor sau ale problemelor si, impreuna cu toti membrii respectivei familii, cauta cele mai bune solutii pentru iesirea din criza inlocuind, acolo unde este cazul, convingerile gresite pe care unii membrii le au despre familie, oferind sfaturi ce tin de zona comportamentala, ajutand la intelegerea si deprinderea abilitatilor de comunicare si prezentand strategii concrete de rezolvare pentru fiecare situatie in parte, indiferent de particularitatea ei. 

Nu lasati problemele sa va afecteze viata de familie

Cand problemele dintr-o familie ating cote prea inalte, este absolut necesara interventia unui psiholog pentru ca situatia sa nu degenereze. Stiut fiind faptul ca atunci cand membrii familiei nu reusesc sa se mai inteleaga si sa se accepte, se ajunge la violenta fizica si/sau verbala sau chiar mai rau, familia se destrama inainte de a fi incercat sa rezolve ceea ce putea fi rezolvat. De foarte multe ori oamenii nu acorda suficienta atentie problemelor care apar, evita sa discute deschis despre nemultumirile pe care le au, isi aduc reprosuri mai mult sau mai putin intemeiate, ajungand astfel in situatii nedorite si cu adevarat neplacute. Este indicat sa se apeleze la terapie de familie atunci cand membrii familiei comunica deficitar, cand apar conflicte intre parinti si copii, cand parintii sunt pe cale sa se desparta, cand un membru al familiei are o problema grava care afecteaza intreaga familie (dependenta de anumite substante, o boala), cand din diverse motive familia nu mai functioneaza ca o familie. 
 
Este absolut necesar ca oamenii sa apeleze la un psiholog pentru a face terapie de familie atunci cand intervin anumite situatii de criza ce nu pot fi depasite sau cand anumite probleme afecteaza viata unui membru si astfel a intregii familii. 

Terapia de familie ne ajuta in diferite situatii

 • Schimbari ce pot afecta echilibrul familiei (traume, deces, imbolnavirea unui membru al familiei)
 • Tensiuni provocate de probleme financiare
 • Probleme maritale, inclusiv probleme de separare si divort
 • Situatii care genereaza conflicte intre parinti si copii
 • Viziuni diferite in educarea copiilor
 • Certuri frecvente si discutii in contradictoriu
 • Lipsa de incredere si respect intre membri familiei
 • Activitate sexuala scazuta sau inexistenta
 • Lipsa unor reguli clare, acceptate si respectate de toti membrii familiei
 • Lipsa unor responsabilitati pentru unii membrii ai familiei si supraincarcarea altora

Comentarii:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *